Urmagere i Danmark før år 1900

I mit arbejde med at finde navne på alle tilgængelige oplysninger om urmagere i Danmark gennem tiden opdager jeg, at arbejdet allerede er gjort, endda for år tilbage.
Herunder var hvad jeg fandt.

"Jeg har arbejdet på opslagsværket i flere år, men kan ikke selv tage hele æren for resultatet. En lang række museer, arkiver og privatpersoner fra hele landet har bidraget med værdifulde oplysninger, som har været afgørende for det færdige resultat", udtaler Jens Ingvordsen.

Bogen udfylder et tomrum i den danske faglitteratur. Når man taler om sølvtøj og fajance, har man i Danmark gedigne opslagsværker til glæde for såvel privatpersoner som museer. Men i modsætning til lande, vi normalt sammenligner os med, mangler der en dækkende oversigt, når talen er om ure og urmagere - og det på trods af, at Danmark har fostret flere urmagere med internationalt ry.

"I Den Gamle By har vi følt det som en særlig forpligtelse at påtage os arbejdet med opslagsværket. Det danske Urmuseum, som er et specialmuseum af høj international klasse, ligger som bekendt i Den Gamle By. Museet har hvert år besøg af mange ur-interesserede gæster fra både ind- og udland og modtager året rundt forespørgsler fra fagfolk og andre med interesse for ure. Opslagsværket vil her virkelig dække et behov", udtaler museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Urmagere i Danmark før år 1900 er på i alt 1.256 sider og indeholder:

  • en kort introduktion til urets tekniske opbygning og urmagerfaget igennem tiderne.
  • en urmagerregistrant med biografier, værkoversigter og signaturer over mere end 8000 danske urmagere.
  • en signaturregistrant med over 4500 urmagersignaturer. Signaturregistranten er urenes facitliste, og med et signeret ur foran sig kan man nemt finde frem til den ansvarlige urmager.
  • en topografisk registrant, der indplacerer samtlige urmagere efter det sted i Danmark eller Sydslesvig, hvor de havde deres virke som lærling, svend eller mester. Opslagsværket koster 498 kr + forsendelse, og kan bestilles hos Den Gamle By på telefon 86 12 31 88 eller på mail@dengamleby.dk